perjantai 16. huhtikuuta 2021

Mielen vankila

 Eni blogissaan  kirjoitti ajatuksiaan, kuinka vanhassa kodissa elo alkoi ahdistamaan ja muutto uuteen kotiin tuli tärkeäksi määränpääksi oman hyvinvoinnin takia. Hän kysyi blogissaan lukijoiltaan "ollaanko tyytyväisiä nykyisiin asuinoloihin vai kaipaammeko muutoksia".

Tämä postaus sai itseni jälleen saman ajatuksen äärelle, jota olen pääni sisällä toisinaan tuskaillut ja ajattelin jakaa nekin ajatukset nyt ihan ääneen, josko vaikka joku muukin saisi esimerkiksi vertaistukea tai muuta pohdinnan aihetta. 


"Lasitalot rakennetaan

Pelkästään sellaiseen aikaan

Kun ei sada kiviä" 


Koti minkä pitäisi olla turvallisuuden, onnellisuuden ja levon paikka, ei minulle sitä ole. Kodissa itsessään ei ole mitään vikaa, sijainti on ihana, talon huonejärjestys ja toiminnot ovat todella hyvät, päällisin puolin koti on ihanteellinen meidän perheelle ja vastaa meidän tarpeita. Mikä tässä sitten on vikana?

Kun on joutunut omassa kodissaan satutetuksi niin henkisesti kuin fyysisesti, se ainakin itselleni aiheutti monenlaisia pelkotiloja. Ensimmäisessä kodissa eron jälkeen pelkäsin kaikkia ääniä, yläkerrasta nuorten juhlinnat saattoivat aiheuttaa itselle paljon säpsähtelyitä ja jännitystä ja huomasin olevani jatkuvasti valmiina pakenemaan jonnekkin. Suljetut ovet aiheuttivat välittömästi ihan hirveät paniikin tunteet. Tuolloin minulle puhkesi myös ihan järjetön siivousvimma, tai oikeastaan pakkomielle. Mä imuroin päivittäin, jatkuvasti kuurasin ja pesin kaikkia paikkoja. Se oli keino jollain tavalla pitää elämääni hallinnassa joka silloin oli ihan muuten sirpaleina. 

Muutto toiselle paikkakunnalle ja edelliseen asuntoomme teki todella hyvää. Tunsin oloni kotoisaksi ja turvalliseksi. Tämä on minun kotini, minun ehdoilla hankittu ja minun ehdoilla laitettu, paikka jossa pystyin luopumaan liiallisesta siivousinnostani ja pystyin näkemään tulevaisuutta eteenpäin. Tässä meidän on hyvä olla lasten kanssa. Täällä ei voi kukaan meitä satuttaa. Täällä olen turvassa. 


"peilejä ja heijastusta

Rikos ilman rangaistusta

Piirtää hyvä elämä"


Sitten tuli parisuhde, melkein vuoden etäsuhteilun ja pitkien pohdintojen jälkeen päätimme viime lokakuussa muuttaa yhteen. Löydettiin tämä nykyinen asunto, joka oli kaikin tavoin mahtava vaihtoehto meidän perheelle. Asumiskulut pieneni, asuinpinta-ala kasvoi, saatiin aikuisillekkin oma makuuhuone, lapset saivat ison huoneen ja tilaa jäi vielä harrastehuoneelle. Kaikenhan piti siis olla aivan täydellistä, yhteinen uusi elämä alkamassa. 

Sitten tuli pelot....


"unen jälkeen raskas pää

Sanat ei voi selittää

Kuollakseen ymmärtää

Tahtoo mitä pimeys kertoo

Kuiskauksessaan"


Aloin pelätä aivan kaikkea. Painajaiset alkoivat joissa menneisyys ja nykyisyys sekoittuivat keskenään. Valveilla ollessani aloin olemaan jo niin ahdistunut etten tiennyt miten päin olisin ollut. Olin todella itkuherkkä ja raivoherkkä. Hain syksyllä jälleen keskustelu apua psykiatriselle sairaanhoitajalle, jossa todettiin traumaperäiset oireet. Käytiin läpi pelkohierarkiaa ja huomasin että monen eri pelon takana seisoi yksi ja ainoa pelko, hylätyksitulemisen pelko. 

Harraste huoneesta tuli mulle todella iso "mörkö". Teitä varmaan naurattaa, että miten ihmeessä jostain yhdestä huoneesta voi tulla pelkotiloja ja hullultahan se kuulostaakin. Kumppanin tietokonepiste alkoi tuoda minulle hyvin voimakkaita pelon tunteita. En uskaltanut katsoakkaan sinne päin saati sitten yksin mennä huoneeseen "ilman lupaa". Pelkäsin kovasti että löydän sieltä jotain mikä satuttaa minua ja romuttaa sen vähänkin uskomuksen kumppanin uskollisuudesta tms. 


Turrutin näitä omia pelkotiloja ja epävarmuuksia jatkuvalla suorittamisella, en osannut kotona levätä ollenkaan kun mun pää alkoi välittömästi suoltaa näitä pelkoja ilmoille. Jossain kohtaa tilanne eskaloitui jopa niinkin pahaksi, etten uskaltanut enää tulla takasin kotiin jos tiesin että kumppani on ehtinyt kotiin ennen minua tai oli mahdollisesti ollut kotona koko päivän. Pelkäsin niin paljon, että minua vastassa on jotain mikä loukkaa minua. Saatoin ajella puolesta tunnista tuntiin pitkin kyliä, ennen kuin sain pakotettua itseni kotiin. 

Hulluintahan näissä peloissa oli se, että tiedostin kyllä sen jotta voin täysin kumppaniini luottaa, mutta se trauma meinneisyydestä oli niin vahva, että ne pelot meni täysin sen järjen edelle. 

Kumppanini 5 viikon pakollinen etäjakso omista opinnoistaan oli mulle melkoinen koitinkivi. Tieto siitä, että toisella on viikosta toiseen aikaa olla yksin kotona ja tehdä ties mitä sai mun pelot villiintymään aivan täysin. hitto että kuulostan oikein unelma kumppanilta...


"Luen aivan liikaa täysin turhaa unikirjaa

Mä etsin selitystä mutta löydän pelkkää vihaa"


Mutta siitä selvittiin ja en voi kyllin kiittää miten mieletön tuki tuo mieheke on ollut 💖 Hän on jaksanut mua tukea ja seisoa rinnalla vaikka olen mörköjeni sanelemana kirjaimellisesti ollut ajamassa häntä jo ulos meidän kodista. 🙈 Hän on avoimesti kertonut minulle miten hänen päivänsä on menneet, hän on halunnut jakaa minulle arkeaan ja kuulumisiaan ja välillä häneltä kysyessäni asioita hän on rauhallisesti vastannut minulle. Tämä hänen toimintansa on saanut minuun valettua pikkuhiljaa sitä luottamusta ja uskoa siihen, ettei mun tarvitse enää pelätä. Nyt ollaan jo siinä pisteessä, ettei minun tarvitse pelätä kotiin tulemista. Se on mielestäni jo iso askel. 

Toki harjoittelua ja jatkuvaa asioiden tiedostamista tämä edelleen on, esimerkiksi harraste huone on edelleen minulla se heikko kohta mitä mielellään huomaan vältteleväni, sekin tosin on mennyt hyvin verkkaisesti parempaan suuntaan. 


Itsetuntohan tässä on isoin asia joka kaipaa vahvistusta ja täydellisen remontin. Se heijastuu selvästi kaikkeen ja pitää kiinni toistuvista painajaisista ja huomaan koko ajan pitäväni itseäni arvottomana. Mutta uskon ja ennen kaikkea toivon, että sekin tässä ajan kanssa paranee. Toivon vielä jonakin päivänä tuntevani itseni hyväksi, riittäväksi omana itsenäni, toivon että voin vielä jonakin päivä elää sellaista elämää jossa en koko ajan miettisi tuleeko joku parempi kohta korvaamaan minut, jäänkö kohta taas yksin. 


tiistai 6. huhtikuuta 2021

"en kehu"

 Olen jo pidemmän aikaa pohtinut sellaista asiaa, kuten toisen ihmisen kehuminen. Miksi se on valtaosalle ihmisistä todella vaikeaa? Vai onko tämä jokin kulttuuri sidonnainen juttu? Ollaanko me Suomalaiset todella niin juroa kansaa, että meidän on vaikeaa sanoa ääneen kehut toisillemme? Ajatellaanko me jotenkin kummallisesti, että kehun saaja ylpistyisi tai kehut olisi jotenkin itseltä pois? 


En sano, että kaikki toimisi näin. Olen nähnyt ja kuullut näitä tilanteita missä kehutaan toisen ihmisen käytöstä, tekemisiä, vaatteita tai vaikka hiusten väriä. Silti enimmäkseen törmään tähän useammin kun sanotaan mieluummin se paha asia tai jätetään sanomatta yhtään mitään. Enkä ny tarkoita sitä, että väkisin pitäisi keksiä jotain... Kyl te varmaan tajuatte mitä ajan takaa? 😅

Olen myös pohtinut sitä, että ohjaako esimerkiksi kateellisuus tai ylpeys tämän kaltaiseen käytökseen, ettei niitä positiivisia juttuja juuri koskaan viljellä eteenpäin?

Esimerkiksi esikoisen vauvauinnissa törmäsin tähän, kun koitin ystävystyä muutaman äidin kanssa pukuhuoneessa. Saatoin muutaman kerran kehua kuinka suloiset vaatteet jollain lapsella oli, tai miten suloiselta lapsi näytti kun teki jotain hassua siinä edessäni. Joka kerta sain vastaani hyvinkin tympeitä ynähdyksiä, enkä koskaan saanut itse takaisin mitään kohteliaisuutta. En tiedä onko itselläni sitten jotenkin oudot käsitykset ihmisten kanssa olemisesta vai missä on vika, mutta itselläni on tapana kyllä huomioida toisen sanomat kohteliaisuudet kiittämällä ja yleensä tälläiset tilanteet rohkaisee minuakin jakamaan takaisin kohteliaisuuksia. 

Nettimaailma tuntuu olevan myös oma lukunsa, siellä kun valtaosa keskittyy vain siihen pilkun viilaamiseen tai virheiden etsimiseen sekä negatiivisuuksien kylvämiseen. 

Olen myös elämäni aikana törmännyt usein sellaisiin ihmisiin keiden suusta en ole koskaan kuullut mitään positiivista. Se toisinaan vetää mieltä matalaksi ja pistää miettimään, miten kylmässä maailmassa sitä tosiaan elääkään. En tiedä miten paikkaansa pitävää omat havainnot ovat, mutta tuntuu että naisten keskuudessa tämä on yleisempää kuin miesten keskuudessa. Ainakin naisvaltaisissa aloissa törmää usein tähän. Vaikka ihminen tekisi todella hyvin työnsä tai olisi taitava jossain, ei sitä tuoda kovin helposti ääneen julki. Koemmeko jonkun ihmisen uhkaavana jos hän tekee asioita todella hyvin tai hän näyttää omaan silmäämme vetävältä tai hänellä on itseä miellyttäviä asioita elämässä?


Vai onko kyse siitä, että emme osaa vastaanottaa kohteliaisuuksia? Kun emme osaa niitä itsekkään käsitellä niin emme myöskään niitä kovin mielellämme jaa? 

En tiedä, tämä on tälläistä ajatusvirtaa mitä olen mieleni syövereissä kummastellut. 

Kehut ja kohteliaisuudet kun ovat kuitenkin älyttömän suuri voimavara ihmiselle. Se kannustaa, nostattaa itsetuntoa, antaa varmuutta omiin kykyihin, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja siitä tulee hyväksytty olo. Itse pyrin siihen, että sanon usein ääneen positiiviset ajatukset, on ne sitten ihailuni toisen vaatteita, hiuksia tai vaikka toisen saavutuksia kohtaan. Jos saan jossain liikkeessä asioidessani hyvää asiakaspalvelua, sanon sen myös ääneen "kiitos hyvästä asiakaspalvelusta". Joskus luin tästäkin aiheesta keskustelua, missä ihmiset kirosivat "miksi pitää tollasista asioista kiittää kun sen pitäsi olla itsestäänselvyys"... Miksi ihmeessä tälläisiä asioita pitää itsestäänselvyytenä? Eikö jokainen meistä olisi oikeutettu saamaan hyvää palautetta silloin kun siihen on aihetta jonkun mielestä? Onko se itseltä pois, että jakaa positiivista mieltä eteenpäin ja voi vaikka olla toiselle se päivän piristys? Toki tässäkin asiassa järki käyttöön!!! Liiallisella kehulla voi olla myös ne negatiiviset seuraukset, joku voi kokea olonsa vainotuksi jos yhdeltä ja samalta ihmiseltä tulee kymmeniä kertoja päivän aikana näitä erinäisiä kehuja. Eikä se kovinkaan monen mieltä hivele jos esimerkiksi parisuhteessa oleva käy jatkuvasti kehumassa toisia vastakkaisen sukupuolen edustajia "näytätpä sä seksikkäältä, hyvä perse tai hyvät munkit". Toki jos se on parisuhteessa yhteinen toimintatapa ja molemmille ok, niin mikäpä minä olen tähän sanomaan sitten mitään :D Mutta valtaosa kokee moisen käytöksen loukkaavana ja ikävänä. Eli painottaen, järki tässäkin mukana! 🙂


En tiedä, mitä mieltä te ootte? Ootteko törmännyt siihen, että toisinaan ihmisten tuntuu olevan vaikeaa sanoa positiivisia asioita ääneen toiselle ihmiselle? Kuinka te itse koette, onko teidän helppo sanoa jollekkin esimerkiksi "vitsi sulla on ihanat hiukset.. sä teet työsi todella hyvin, sitä on ilo seurata, oletpa taitava piirtäjä" tms?