perjantai 20. marraskuuta 2020

Kotitehtävänä itsetunnon kohotus

 Sain tuossa viikko sitten psykiatriselta sairaanhoitajaltani kotitehtäväksi miettiä joka päivä itsestäni 5 hyvää asiaa. Tämän kuultuani nauroin ääneen. Sanoin hänelle suoraan sarkastisesti "et sitten yhtään helpompaa tehtävää keksinyt?". Myönnän suoraan, että ensimmäinen viikko on mennyt ihan penkin alle ja oikeastaan tästäkin viikosta puolet. En ole tahtonut keksiä yhtään mitään mistä olisin ollut tyytyväinen tai onnellinen. Tai siis olenhan minä onnellinen esimerkiksi omista lapsistani, kumppanistani, perheestäni jne... Mutta onnelliset ajatukseni keskittyvät  ainoastaan ulkopuolisiin asioihin. Itseinho on ajoittain niin valtavan suurta, että minun on ollut vaikeaa nähdä itsessäni mitään hyvää. 


Itsetunto ylipäätään vaikuttaa hirmuisen moneen asiaan elämässä. Omalla kohdallani olen huomannut sen vaikuttavan esimerkiksi näihin asioihin:


* En uskalla solmia uusia ystävyyssuhteita

* En uskalla hakeutua uusiin harrastuksiin, koska ajattelen, etten ole kyllin hyvä tai etten pärjää/sovi joukkoon.

* Työpaikkahakemusten laitto ja kouluihin hakeminen on melkoisen ponnistuksen takana ja siinäkin minulla on valmiiksi jo luovuttajan asenne.

* Itsetunnon puute vaikuttaa myös omaan parisuhteeseeni. En koe itseäni riittävänä, toisen arvoisena, En uskalla heittäytyä monessakaan tilanteessa haluamallani tavalla, koska pelkään torjutuksi tulemista tai naurunalaiseksi joutumista. Patoan paljon asioita sisälleni vaikken saisi sitä tehdä, koska pelkään niin kovasti hylätyksi tulemista. 

* Oman identiteetin/persoonallisuuden puuttuminen. Tässä tarkoitan sitä, että tunnen olevani koko ajan hukassa. Mistä asioista minä oikeasti pidän? Pidänkö tästä asiasta vain koska haluan miellyttää muita vai onko tämä asia oikeasti sellainen josta minä itse pidän. Pukeutumisen suhteen olen vähän sellainen "turvallisilla vesillä" kulkija. Joo monien mielestä mulla on oma tyyli, mutta omasta mielestäni en ole itseäni uskaltanut viedä siihen suuntaan mitä oikeasti haluaisin olla ja miltä haluan näyttää. Mietin näissäkin asioissa ihan liikaa koko ajan sitä "kehtaanko, mitä jos muut on sitä mieltä että olen naurettava"


Helpostihan me ihmiset ajattelemme, että itsetunto syntyy muiden ihmisten kautta. Kun toinen oikein paljon minua kehuu, minusta tulee itsevarma ihminen. Voi kumpa se olisikin niin helppoa. Mutta eihän se mene niin ja toisekseen, ei kenenkään ihmisen harteille voi sellaista taakkaa laskea. En sano etteikö jokainen meistä tarvitsisi myös sitä ulkopuolista hyväksyntää ja kannustusta, se on ihan meissä kaikissa sisälle ohjelmoituna jo ihan vauvasta lähtien. Jos koskaan ei kuule ympäriltään mitään muuta kuin negatiivista, muokkaa se rautahermoisempaakin ihmistä väistämättä ja aiheuttaa tuhoja oman minäkuvan luomiseen. Mutta se muilta tuleva kehun ja hyväksynnän hakeminen ei saisi olla pääsääntöinen itsetunnon lähde. Kyllä se kaikki vaan lähtee minusta itsestäni. Siitä että olen itse sinut omaan minääni, hyväksyn itseni kaikkine virheineni. Hyväksyn ennenkaikkea sen, että kukaan meistä ei ole täydellinen. Vaatii myös paljon itsetutkiskelua ja rehellistä katsontaa sille millainen olen, mistä asioista pidän, mistä asioista en pidä, tietynlaista itsekkyyttä mikä ei ole helppo piirre miellyttämiseen taipuvaiselta ihmiseltä. Olen itse alkanut tietoisesti etääntymään ihmisistä, jotka tekevät jatkuvasti oloni kurjaksi, joille tunnun olevan vain likasanko jonne sylkeä. Olen tässä itsetutkiskelussa vielä ihan lähtöviivalla... Tai jos rehellisiä ollaan, en ole vielä edes asettunut koko kilparadalle. Mutta alan olemaan jo itsekkin niin uupunut tähän jatkuvaan epävarmuuteen ja itseni ruoskimiseen, että suunnan on muututtava. Haluan olla iloisempi ja itsevarmempi kumppani, haluan näyttää lapsillenikin sen, että näytetään tai kuulostetaan me miltä hyvänsä, on meillä mitkä haaveet hyvänsä tulevaisuuden suhteen, meillä on oikeus tuntea ylpeyttä.  


Ihailen valtavasti ihmisiä, jotka ovat rohkeasti oman tyylinsä edustajia. Joista huokuu itsevarmuus ja ovat sinut oman itsensä kanssa, kehon ulkomuodosta riippumatta tai sukupuolesta riippumatta.  Haluaisin kovasti joskus olla nainen, joka tuntee valtaisaa ylpeyttä omasta persoonastaan, uskaltaa heittäytyä asioihin, uskaltaa rohkeasti olla oma itsensä, joka ei jatkuvasti pelkää ja mieti mitä muut ajattelee, miltä mä nyt näytän muiden silmissä, kehtaanko....?


Haluan voida vielä joskus olla nainen, joka kulkee pystypäin ja uskaltaa elää

6 kommenttia:

 1. Todella viisaita pohdintoja! Muiden sanoilla on vahvistava vaikutus, mutta ne eivät voi rakentaa toisen itsetuntoa alusta asti. Ehkäpä kotitehtävää voisi alkuun helpottaa, ja keksiä 2 tai 3 hyvää asiaa itsestään per päivä? Eikä varsinkaan tuntea huonoa omatuntoa siitä, että 5 kappaletta on vaikea ja siinä ei onnistu! 😊 Mullakin olisi haasteita keksiä 5 hyvää asiaa itsestäni joka päivä, varsinkin jos siinä pitää riman liian korkealla. Olen kanssa yrittänyt tuollaista positiivisten asioiden huomaamista ja ylös kirjoittamista, jotta elämänlaatu paranisi. Jos sitä jaksaa tehdä jonkun viikon, se kyllä oikeasti auttaa. Alkuun vain oli ihan sairaan vaikeaa. Aloitin tosi pienistä tai yksinkertaisista asioista, kuten että olen onnellinen, että pystyn kävelemään, että osaan olla kiltti puolisolleni, että minulla on nätit kynnet. Ja kukaanhan ei ole sanonut, etteikö samoista asioista saisi olla iloinen useampana päivänä. Huijaukselta se alkaa haiskahtaa, jos joka päivä esittää tismalleen saman listan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain nyt uudelleen saman tehtävän, jatkaa positiivisten asioiden sanomista itselleni. Siitä oli paljon keskustelua kuinka vaikeaa se on löytää niitä positiivisia asioita, kun on liian monta vuotta ajatellut vain niitä negatiivisia asioita itsestään. Joita on myös ympärillä olijat vahvistanut. Mutta pakko se nyt on opetella, jotta oppisi arvostamaan itseään ja sitä kautta saisi sitä itsevarmuutta ^_^

   Poista
 2. Itsetunnon rakentaminen on pitkällinen prosessi meille, joilla se jostain syystä ei ole muodostunut kauhean hyväksi tai on mennyt hajalle elämän aikana. Ei sitä voi kokonaan rakentaa muiden varaan, mutta positiivinen palaute auttaa alkuun. Eli mitä jos pyytäisit miestä, lapsia ja muita sukulaisia kertomaan, mistä ne tykkäävät sinussa? Ja sitten miettisit näitä asioita hieman syvällisemmin ja yrittäisit hyväksyä niitä.

  Mulle on aivan liian tuttua työnhakuun liittyvät ongelmat. Olen jo alkanut näkemään uniakin, kuinka viimein saan huijattua itseni töihin, minua pyydetään tekemään jotain ja sitten haukutaan, kuinka kamala siitä tuli. ^^" Jo pelkkä hakemusten laitto ahdistaa välillä.

  Hieman aiheen vierestä, mutta tästä tuskin on haittaakaan: https://koodarikuiskaaja.fi/podcast/huijarisyndrooma-on-kettumainen-ilmio/

  Ja muista, että kukaan ei oo täydellinen! Moni on ihan samassa veneessä, jos lohduttaa yhtään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on petollista kun on joutunut lapsuudesta lähtien kuulemaan muiden toimesta kuinka kelvoton on kaikin tavoin, sitä alkaa uskomaan itsekkin siihen ja ei tahdo löytyä enää uskoa siihen että minä oikeesti olisin hyvä juuri tälläisenä. Mutta täytyisi tosiaan olla itselle armollinen :) ehkä se tästä vielä suunta muuttuu toiseksi kun tarpeeksi harjoittelee :)

   Voi ei, tuo on kaameeta kun tietyt asiat tulee uniin :( tsemppiä sinne myös <3

   Poista